Knokke - Blankenberge (StreekGR Kust)

De GR5A is langs de kust een stukje hertekend. Maar vooral waar de GR5A de polders in trekt richting Brugge, is er een nieuw stuk "streek GR Kust" dat doorloopt tot aan het vogelreservaat Het Zwin.

We starten vandaag aan het vogelreservaat Het Zwin (waar parkeren betalend is). We trekken direct de Zwinduinen in. Mooi uitzicht over de Zwinvlakte waar een rijkdom aan vogels te zien is. Vandaag lopen we direct verder en komen bij de Haas die op mening foto's en prentkaarten te vinde is. Ook een op het droge belande zeepaardje is daar te bezichtigen. Ploegen in het mulle zand een laatste duin over en komen op het strand. 



Na 920m strand mogen we de duin opnieuw over klauteren. We draaien en keren nu, hoger en lager door de Zwinduinen. Vervolgens mogen we door het Blinckaertduinbos. De duinbossen zijn echte pareltjes van onze kust. Zowel hier in Knokke, alsook bvb in De Haan. Nu even verder genieten van dit Knokse duinbos.


Vervolgens mogen we dwars door de Royal Zoute Golf Club lopen, onder hun brugjes door. Langs een eigendom van TMVW waar ze ons met wat gezichtsbedrog proberen in de luren te leggen. In het centrum van Knokke vinden we nog tekeningen van Kamagurka en/of Herr Seele. Komen we uit bij het Zegemeer dat er kwam naar aanleiding van de zege op de Duitsers in '18. Daar heb je zicht op de achterkant van het poepchique Hotel La Réserve Resort. Maar ook op zilverkleurig blinkende eilanden waar kunstige krabben zich op uitleven.



We lopen door Park 58. Op een pleintje ontdekken we een beeld van "Eva". Even verder op de hoek van de straat vinden we de Christus-Koningkapel welke volledig in een huizengroep is ingebouwd. Het is een beschermd monument dat uitgebreid werd met een winterkapel en een pastorie en later gewijd werd tot kerk. Via het Joseph Stübbenpark komen we op de dijk van Duinberge.



We lopen een stukje over de dijk van Duinbergen. Wanneer deze afdraait van de waterlijn valt de totempaal "Tower" op. De totempaal is opgebouwd uit 49 bronzen hoofden welke recht naar zee kijken. Op de zelfde plaats maakte "Oli-B" van een gemiddeld doorsnee flat een kleurrijk opvallend schouwspel. Klein beetje verder is het opletten geblazen want we verlaten de dijk en lopen het Directeur-Generaal Willemspark in. Ook daar komen we al snel in aanraking met een stukje kunst. Deze keer Spaanse kunst "Socorristas", in de volksmond de strandredders. Een bronzen man en vrouw zitten op een hoge reddersstoel en hebben een mooie uitkijk over de duinen op het strand en de zee. De blauwe pet, zwemmuts en traptredes geven het beeld een extra accent. 




Ook dit park zorgt opnieuw voor een mooi stukje groen dat een mooie afwisseling bied met de zee en het strand van onze kust. Het park uit komen we nu op de dijk van Heist. We lopen door tot aan de Baai van Heist. Ondanks een verwittiging voor gevaar trekt de GR toch de Baai in om een ommetje te maken om opnieuw op de dijk te komen vlak bij de voetgangers- en fietsersbrug over de drukke Kustlaan. Aan de zijde van de zee staat de lage vuurtoren van Heist, aan de overkant van de brug de hoge vuurtoren van Heist. Van beide vuurtorens zijn de lichten gedoofd. We komen nu op de rand van de haven van Zeebrugge en lopen achter het carcenter door. Opvallend hoe met het Sashul hier nog een mooie stukje natuur bewaard bleef.




De GR loopt vervolgens over één van de bruggen van de zeesluis. Met een beetje geluk staat de brug beneden en moet je geen ommetje maken rond de sluis heen. Zelf was ik net op tijd want een tweede groot vrachtschip werd de sluis nog binnen geloodst. Na de sluis trekken we door Zeebrugge dorp en kunnen we zo de havendrukte wat vermijden. Langs een kitcherig huisje naar het Admiraal Keyesplein. Het is een verrassend mooi pleintje in het hartje van Zeebrugge dorp. Langs het Duitse oorlogskerkhof naast de kerk van Zeebrugge trekken we richting oude vismijn. De haven rond langs restaurant met naam 't Werftje. Opnieuw een sluis over en door de stationswijk van Zeebrugge. Zo vermijden we opnieuw de drukte van de haven en industrie.
 




Na wat (amateur) kunst op electriciteitsbakjes lopen we opnieuw richting zeedijk. Op de hoek van de zeedijk is er Residentie Palace die heel wat historiek uit boezemt. We lopen langs de dijk en zien in de verte "de man die de boot zag in de lucht". Een kunstwerk met een 13 meter lange kano. Maar wij trekken naar de fonteintjes. Het natuurgebied in de duinen tussen Zeebrugge en Blankenberge. Via enkele plassen, "fonteintjes" genaamd trekken we door de duinen en komen uiteindelijk op de dijk van Blankenberge waar de Pier direct ons uitzicht bepaald. Hier eindigen we deze etappe.






Populaire posts